„Rusia a pierdut deja războiul din Ucraina”, afirmă șeful Statului Major al Forțelor Armate SUA

de: Anca Lupescu
14 02. 2023

Rusia a ‘pierdut’ deja războiul din Ucraina, în contextul în care se apropie aniversarea de un an de la invazia sa brutală, a declarat marți, la Bruxelles, președintele Statului Major al Forțelor Armate, generalul Mark Milley.

Mark Milley, declarații importante despre războiul din Ucraina

Milley a vorbit pe fondul avertismentelor privind o nouă ofensivă rusă, aliații încercând să grăbească furnizarea de arme și muniții moderne forțelor ucrainene – care se luptă cu forțele rusești care au câștigat încet teren în jurul Bahmut, în estul regiunii Donbas.

„Rusia este acum un paria global, iar lumea rămâne inspirată de curajul și rezistența ucrainenilor. Pe scurt, Rusia a pierdut – a pierdut din punct de vedere strategic, operațional și tactic”, a declarat Milley.

El a spus că președintele rus Vladimir Putin ‘a crezut că poate învinge rapid Ucraina, poate fractura alianța NATO și poate acționa cu impunitate’. S-a înșelat’.

„Ucraina rămâne liberă, ei rămân independenți. NATO și această coaliție nu au fost niciodată mai puternice’” a spus el.

Statele Unite și aliații din NATO au trimis în grabă miliarde de dolari în ajutoare militare Ucrainei, iar Finlanda, care a fost mult timp neutră, a solicitat aderarea la NATO după invazia Rusiei în țara vecină.

Milley a spus că Rusia a plătit un ‘preț enorm pe câmpul de luptă’ pentru invazia sa.

Luna trecută, el a declarat că Rusia a pierdut ‘semnificativ mult peste’ 100.000 de soldați.

Pierderile au continuat după ordinul de recrutare al lui Putin, Grupul privat Wagner desfășurând lupte semnificative în jurul Bakhmut, după ce a recrutat luptători din închisorile rusești.

Zelenski a promis să apere Bahmut

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis săptămâna trecută că ‘va lupta cât de mult timp putem’ pentru a apăra Bahmut, pe care l-a numit-o ‘fortăreață’.

Milley și secretarul apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit cu Consiliul miniștrilor apărării din cadrul NATO la sediul Alianței din Bruxelles, Belgia. Aliații încearcă să rămână uniți în timp ce se apropie aniversarea de un an de la invazia Rusiei în Ucraina.